Šviesusis elis
Šviesusis elis gali būti derinamas su labai plačia skonių palete – nuo prieskoningai aštrios indiškos virtuvės iki įvairių mėsos, žuvies ir paukštienos patiekalų. Ryškios apynių skonio natos papildo pikantiškų ir aštrių patiekalų skonį. Apynių kartumas kontrastuoja su dūmo aromatą turinčiais, ant žarijų keptais patiekalais. Dera su mėlynojo pelėsio sūriais, taip pat tinka su ryškiais desertais, pavyzdžiui, šokoladiniais pyragais ar prancūziškuoju Crème brûlée. Maisto skonis neturėtų „pasislėpti“ po intensyviu kartoku apynių skoniu ir aromatu.
Prie biterių tiks dauguma orkaitėje keptų mėsos patiekalų su traškia plutele, mėsainiai, mėsos pyragai. Amerikietiškasis Amber ale turi platų maisto derinimo spektrą: vištiena, jūrų gėrybės, mėsainiai, tinka ir su aštriais patiekalais. Amerikietiškas kvietinis elis derės su itin lengvais patiekalais: žaliosiomis salotomis, sušiais, vegetariškais patiekalais. India Pale Ale tiks prie aštraus, prieskoningo maisto. Klasikinis derinys su kario patiekalais – apynių kartumas kontrastuoja su prieskoningu, „šildančiu“ maistu, dūmo aromatais. Double IPA tiks su vytinta ir rūkyta jautiena, ant žarijų kepta aviena, pietietiškai kepta vištiena bei mėlynojo pelėsio sūriais.
Stiprus šviesusis elis geriamas prie sotaus, sunkaus, intensyvaus maisto – tokio kaip kepta jautiena, ėriena, žvėriena. Stiprokas „miežių vynas“ (Barley wine) išlaikys balansą su ryškaus aromato ir intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio turinčiu sūriu. Tiks prie kietųjų sūrių arba desertinių patiekalų. Scotch ale derės su ant grotelių kepta mėsa: jautiena, aviena, žvėriena. Taip pat su rūkyta lašiša.
Belgiškas/prancūziškas elis
Belgija didžiuojasi turtinga alaus kultūra ir alus šioje šalyje yra stipriai susijęs su maistu, jis plačiai derinamas su visais patiekalais ir net su desertais. Galima būtų sakyti, jog tai belgiškas alus sukėlė ir išplėtojo maisto ir alaus derinimo populiarumą, taip pat teminių alaus vakarienių ir alaus someljė restoranuose poreikio didėjimą.
Stipraus skonio jautienos troškinys tiks su belgišku dubbel stiliaus alumi. Šis tamsus belgiškas elis tiks ir su kitokiais mėsos troškiniais, ant grotelių kepta mėsa ir daržovėmis, steiku, karštai rūkytais kiaulienos šonkauliais. Šviesus belgiškas elis tripel tiks su aštresniu maistu, fazano ir kepto kalakuto mėsa. Witbier stiliaus alus dera su lengvais jūrų gėrybių patiekalais, klasikinis derinys – troškintos midijos. Poruokite ir su šviežiu mozzarella tipo, bri ar kitu minkštu sūriu. Jeigu šie sūriai turės intensyvesnį ar labiau prieskoniuotą skonį – derinkite juos su belgišku Saison stiliaus alumi, prie kurio tiks ir stipriai prieskoniuota vištiena.
Vokiškas elis
Vokiškas kvietinis dera su lengvais patiekalais: salotomis, jūrų gėrybėmis, sušiais. Klasikinis Hefeweizen derinys – su vokiška baltąja dešra „weisswurst“. Taip pat su šviežiu mocarelos tipo, bri ar kitu minkštu sūriu. Dunkelweizen tinka su sočiomis salotomis, kepta vištiena ar kiauliena su sodriu, tirštu padažu. Weizenbock derės valgant skrudintą kiaulieną ar jautieną, rūkytą kumpį, laukinių paukščių patiekalus. Hibridinis Kölsch alus (elis fermentuojamas lageriams būdingoje temperatūroje) tiks su lengvesniu maistu – vištiena, salotomis, lašiša ir kitais žuvies patiekalais, krabais ir krevetėmis. Taip pat su Brätwurst dešrelėmis, kiaušiniais, kiaulienos kumpiu, nes alaus saldumas kontrastuos su mėsos sūrumu. Hibridinis Diuseldorfo Altbier tiks su skrudinta jautiena, įdarytais meksikietiškais paplotėliais buritto. Kvietinis alus tinka su meksikietiškais patiekalais – alaus karbonizacija tinkama sumažinti sūrio ir avokadų riebumą, taip pat juodųjų pupelių ir ryžių krakmolingumą. Kalendra dera su žolelių natomis aluje, paprika, kuminas ir kajeno paprikos dera su alaus pikantiškumu, tad vokiškus elius galima derinti su meksikietiškomis kesadilijomis, keptomis kukurūzų burbuolėmis ar gvakamolės padažu.
Stautas/Porteris
Šie tamsūs ir turtingi alūs tinka su ant žarijų kepta ar rūkyta, taip pat su ilgai troškinta mėsa ir tirštomis mėsiškomis sriubomis. Derindami juos prie saldumynų, rinkitės kavos ar šokolado pagrindu pagamintus desertus. Tiks ir prie riešutais pagardintų patiekalų – su kokosais, žemės riešutais ar skrudintais migdolais.
Porteriai dera su kepta arba karštai rūkyta mėsa, ypač kiauliena, steiku, taip pat su dešra, kumpiu. Papildo šokoladinių ar kavos desertų skonius ir minkštus kreminius sūrius, pavyzdžiui, gorgoncola.
Stautas išryškina šokolado, riešutų ir karamelės natas, papildo sūrius patiekalus. Kaip ir porteris, tinka su austrėmis ir kitais moliuskais bei šukutėmis. Turtingi ir ryškūs stautai, tokie, kaip Double stout derės su mėlynojo pelėsio sūrio užkandžiais. Tiks su rūkyta antimi ir žasų kepenėlėmis (foie-gras). Gauda (Gouda) rūšies sūris kartu su skrudintos karamelės ir kavos aromatų turtingu stautu gali būti puiki alternatyva desertui. Tačiau atsargiai – šis alus „uždusins“ bet kurį subtilesnį patiekalą. Saldusis stautas dera su Rytų Azijos virtuvės turtingo skonio, aštriu maistu. Vanilės ir kavos užuominų turintis stautas dera su vaisiniais desertais. Taip gerai kaip porteris dera su šokoladu, taip stautas dera su kakaviniu pudingu su vaisiais. O varškės pyragėliuose esančios vanilės natos taip pat susišauks su vanilės aromatais aluje ir paryškins stauto saldumą
Lambikas
Šis alus gali papildyti lengvus, vaisiškus patiekalus. Su lambic stiliaus alumi verta derinti aitraus kvapo prancūziškus sūrius. Kad būtų lengviau lambiką derinti su maistu, pabandykite apie jį galvoti kaip apie šampaną. Lambiką be vaisių derinkite tarsi sausą šampaną, tuo tarpu vaisinis atitiks saldųjį. Jei mėgstate šį alaus stilių, pastebėsite, jog yra tikrai labai nedaug patiekalų, prie kurių lambikas netiktų. Jis dera ir su salotomis bei desertais, ir visai neblogai tinka su kreminiais padažais bei Indijos virtuvės patiekalais. Fruit lambic aluje esančius vaisius derinkite su desertuose naudojamais. Taip pat saldus vaisinis lambikas tiks su antiena, žąsiena, šokoladu, kepiniais ir sūrio pyragais. Iš sūrių į kompaniją rinkitės ožkų sūrius, fetą, maskarponę, tiks ir mėlynasis čederis (Blue Cheddar). Gueuze lambic (maišytas jaunas ir ilgiau brandintas lambic alus) tiks su rūgšties turinčiais, raugintais ir marinuotais patiekalais, jūrų gėrybėmis, rūkyta žuvimi. Taip pat su lengvomis, citrusų atspalvį turinčiomis salotomis. Pagaliau lambic alus tinka ir kaip aperityvas.