Kad pavyktų pajausti visas tipiškas konkretaus alaus stiliaus savybes, jis turi būti gerai pagamintas, gerai išlaikytas, patiektas tinkamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Pirmoji stiklo tara buvo skirta tam, kad moliniuose bokaluose nebebūtų slepiamas aukso spalvos skaidrus alus. Tačiau dabar jau žinome, kad specialios formos taurė ne tik padeda geriausiai atskleisti tam tikros alaus rūšies aromatų ir skonių puokštę, bet ir pabrėžia gėrimo spalvą bei suformuoja tinkamą putą. Tas pats alus skirtingose taurėse gali „pasislėpti“, kai kuriose atrodys subtilesnis, kai kuriose – prasčiau išreikštas.
Pasirodo, svarbu netgi tai, kaip alus supilamas į taurę ar bokalą. Alaus viršuje susidariusi puta veikia kaip „dangtis“, saugantis lakiąsias alaus daleles. Tad nuo to kaip susiformuoja ir išlieka puta, taip pat priklauso alaus aromatas ir skonis. Žinoma, ne visoms rūšims puta vienodai svarbi. Tad svarbu tinkamai pasirinkti taurę priklausomai nuo gėrimo stiliaus. Temperatūra taip pat svarbi, alus geriamas atvėsintas. Tačiau jei patieksite alų perdaug šaltą, kai kurios jo skonio ir aromato savybės gali susilpnėti. Tačiau, turbūt, geriau šaltesnis, nei per šiltas – visada galite palaukti, kol jis truputėlį sušils.
Bokalo ar taurės švara yra, rodos, savaime suprantamas dalykas. Tačiau tai tikrai labai svarbu – net menkiausi muilo, dulkių ar net lūpų dažų likučiai gali nepataisomai sugadinti gerą alų. Plaukite bokalus švelniais indų plovikliais, geriausia rankomis, nes agresyvi indaplovių chemija gali palikti savo indėlį, keičiantį putos sandarą ir alaus skonį. Laikykite taures vertikaliai lentynoje arba apverstas ant tinklelio, tam, kad taurės visiškai išdžiūtų. Geriausia džiovinti, nes rankšluosčiai taip pat gali palikti mikro dalelių ant šlapių taurės sienelių.
Lagerių pateikimas
Lagerių šeimos alūs dažniausiai parduodami jau tinkami gerti. Jie tokie išlieka maždaug pusmetį, kai kurie vartojimui tinka iki metų.
Patiekiami lageriai atvėsinti iki 4-6 °C temperatūros. Pailgoje taurėje ar bokale. Tai gali būti tiek fleitos formos taurė, tiek puodelis. Prieš pilant alų, bokalas pirmiausia praskalaujamas šaltu vandeniu tam, kad ilgiau išliktų puta. Paverskite taurę ir pamažu pilkite alų per sienelę, kad nesusidarytų puta, tol, kol pripildysite du trečdalius indo. Tada ištiesinkite taurę ir pabaikite supilti alų po truputį keldami butelį, tam, kad susidarytų maždaug dviejų pirštų storio puta. Peiliu ar mentele galima susprogdinti didžiausius burbulus, taip puta išsilaikys ilgiau.
Elių pateikimas
Kai kurie eliai, dažniausiai stiprūs, vykdo antrinę fermentaciją buteliuose, taigi jie gali būti išlaikomi kelerius metus. Idealu būtų, kad laikomi jie būtų 6-10 °C, tamsioje patalpoje.
Patiekiami eliai atvėsinti iki 5-12 °C temperatūros. Pilami eliai į sausą taurę. Ne visada reikia pakreipti taurę, priklauso nuo alaus rūšies ir putos konsistencijos. Jeigu alus buvo nepasterizuotas ir brendo butelyje, palikite šiek tiek alaus butelyje, kad į taurę nepatektų drumzlės. Baltieji alūs turėtų būti patiekti labai šalti, tuo tarpu stiprieji alūs, kurie antrą kartą fermentuojasi buteyje, gali būti patiekiami aukštesnės temperatūros.
Lambikai pateikiami pailgose taurėse, panašiose į lagerio, maždaug 5 °C temperatūros. Jų puta greitai išgaruoja ir išnyksta, tad norėdami gražios „kepurės“ nepilkite per taurės sienelę.
Taurės/bokalai
Tulpės formos taurė (angl. Tulip). Šios taurės viršuje esantys išlinkimai yra atsakingi už tvirtą, ilgai išliekančią putą, o burbulas - už stiprių aromatų išlaikymą. Ji kone geriausiai sulaiko lakiąsias daleles. Šios formos taurės tinkamos škotiškiems ir belgiškiems eliams, lambikams, stipriesiems eliams, miežių vynui (barley wine) ir kitoms stiprios tekstūros bei aromatingo alaus rūšims.
Padidinta alaus stiklinė (angl. Tumbler). Tai masyvi storo stiklo stiklinė. Iš jos geriamas šviesus alus, belgiškasis „Hoegaarden“, kartais vokiški kvietiniai alūs.
Siaurėjanti į viršų taurė (angl. Snifter). Plati apačia ant kojelės tarsi sukoncentruoja visą alaus esmę apačioje, o susiaurėjimas viršuje padeda sulaikyti aromatus. Subtili forma leidžia alų „pasūkuriuoti“, taip dar labiau užaštrinant kvapus. Tokioje taurėje aromatas ir skonis tarsi „užrakinamas“, tačiau paskui atsiskleidžia poskonyje. Tinka aromatingoms alaus rūšims, sunkesniems, daugiau alkoholio turintiems stiliams – miežių vynui (barley wine), škotiškiems, belgiškiems eliams.
Angliškoji pinta (angl. English pint). Ši angliško stiliaus taurė, kurioje telpa pinta alaus (beveik 0,6 litro), yra išskirtinė dėl išgaubto neilgo pastorėjimo taurės viršuje. Naudojama, žinoma, angliškiems eliams ir angliškiems lageriams patiekti.
Pinta (angl. Pint). Standartinė pinta yra labai plataus panaudojimo, tinkama beveik visoms alaus rūšims. Iš jos tinka gerti apyniais pasižyminčias alaus rūšis, tiesiog trykštančias aromatu, kurį nėra būtina sulaikyti taurėje. Atskleidžia elių charakterius. Taip pat tinka amerikietiškiems eliams, gintariniams lageriams, kartais ir amerikietiškam kvietiniam alui.
Taurė šampanui (angl. Flute). Fleitos formos taurėje geriausiai išlieka burbuliukai ir atsiskleidžia alaus aromatų puokštė. Panaši į šampano taurę, tik su šiek tiek trumpesne taurės koja. Tinka stiprios karbonizacijos, ryškių spalvų alui, tokiam kaip lambikas, gueuze, bock, laukiniai eliai, saison alus, ir, žinoma, bière de Champagne, kuriam, kaip ir šampane, būdingi kylantys burbuliukai.
Pilzeno taurė (angl. Pilsen). Aukšta ir plona kūgio formos pilsnerio taurė padeda atsiskleisti burbuliukams ir parodyti skaidrią alaus spalvą. Erdvi viršutinė taurės dalis išlaiko tvirtą putą. Naudojama pilsneriams, lengviems lageriams, Miuncheno šviesiems (Munich helles) ir juodiesiems (schwarzbier) alums.
Pilzeno taurė su kojele (angl. Footed Pilsner). Dar viena stilinga pilzeno taurės interpretacija su kojele. Platesnė viršutinė taurės dalis viršuje lengvai susiaurėja. Labiau tinkama ragavimui nei uostymui. Atskleidžia pilsnerių savybes, parodo pilsnerio skaidrumą.
Lagerio taurė (angl. Lager). Elegantiškos formos taurė atskleidžia alaus savybes – pabrėžia alaus spalvą ir karbonizaciją. Talpa mažesnė nei pintos, tad taurė tinkama alui iš buteliukų supilti. Platus viršus padeda išlaikyti putą.
Kvietinio alaus taurė (vok. Weizen). Kvietinio alaus taurė savo forma primena smėlio laikrodį. Gali talpinti pusę litro alaus ir dar liks vietos putai. Dėl susiaurėjimo apačioje joje gerai nusėda alaus mielės, o smarkiai išplatėjusiame taurės viršuje gerai laikosi puta, kuri išskirtinai svarbi kvietiniame „Baltame“ aluje ir sulaiko taurėje aromatą. Plonos sienelės atskleis išraiškingą kvietinio alaus spalvą.
Lenktas alaus bokalas (angl. Dimpled mug). Tai Šiaurės Amerikoje, Anglijoje, Vokietijoje bei Rytų Europoje paplitę klasikiniai storo stiklo bokalai, gaubtomis, kartais nelygaus stiklo sienelėmis, patogia rankena. Talpa didelė, kartais net iki litro. Viršutinė jų dalis kiek platesnė už apatinę. Iš tokių bokalų dažniausiai geriami amerikietiški, vokiški ir britiški šviesūs lageriai.
Tradicinis alaus bokalas (angl. Mug). Tradicinis alaus bokalas gal ir neturi didelio mokslinio pagrindimo dėl aromato ir skonio perteikimo, tai daugiau tradicija ir įprotis. Sukurtas dideliems alaus kiekiams, tvirtas, kad nebijotų smūgių ir tiktų naudoti aludėse, plačiai naudojamas ir alaus festivaliuose. Tinka naudoti įvairioms alaus rūšims – lengviems lageriams, kvietiniam alui, šviesiems eliams, vokiškajam Märzen alui.